Kaunis Iron

Grundat: 2017
Bransch: Gruvindustrin
VD: Klas Dagertun

Med modern teknik, hållbara metoder och ett starkt lokalt engagemang för långsiktigt värdeskapande för både lokalsamhälle och ägare, utvinner och förädlar vi på Kaunis Iron järnmalm från Pajala. Gruvindustrin är en gammal näring i vilken de flesta bolag har en lång historia och med den kommer en kultur som sitter i väggarna. Samhället har förändrats otroligt mycket de senaste 100 åren och historiens vingslag finns där. Under de senaste 4–5 åren har Kaunis Iron gått från 0 till 550 anställa och vi skapar därför någonting nytt som inte är präglat av gruvindustrins arv. Med fokus på jämlikhet och öppenhet skriver vi vår egen historia.

Stålindustrin står inför en global transition och vi har förmånen att vara en pusselbit i denna förändringsprocess med fokus på grönt stål. Det händer nu. Inte för tio år sedan. Inte om fem år. Det händer nu. Vi är så lyckligt lottade att vi har fått in foten i dörrspringan och kan bidra här. Vi är verkligen med och gör skillnad och bygger en bättre värld.

Likt andra avbefolkningsorter har Pajala kommun, där vi finns och verkar, haft det tufft under många år med arbetslöshet, ett beroende av utjämningsbidrag mm. Just därför är det extra viktigt att vi har det starka stöd från samhället som vi har. I kommunen finns ca 6000 invånare, cirka 2000 aktiva i näringslivet och av dem är 550 anställda hos oss. Vi har därför ett stort ansvar att bygga och utveckla samhället. Vi är en samhällsbyggare i Pajala och det är det som vi vill bli ihågkomna för.

"Under 2017 gick vi i Falvir in som en av finansiärerna i uppstarten av Kaunis Iron i Pajala kommun. Detta är en jättestor satsning för oss hittills har allting gått oerhört bra. Jag har själv rötterna i Pajala och vet hur bra de är på järnmalm uppe på ”Malmfälten”. Med ett stort ESG-fokus samt nya perspektiv på företagande och glesbygdspolitik är Kaunis Iron ett fantastiskt bolag och projekt för oss. Detta är stort."

Stefan Wilhelmsson, Styrelseordförande och delägare i Falvir

 

Åk till toppen